طرحی که از خروج 10 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری کرد

به گزارش یزد بلاگ، با توجه به شعار سال و فرا رسیدن سالروز فناوری هسته ای به سراغ بزرگترین سایت دانش بنیان پرتودهی گاما در کشور رفتیم تا بیش از پیش با کاربردهای انرژی هسته ای در مسائلی همانند امنیت غذایی آشنا شویم.

طرحی که از خروج 10 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری کرد

گروه چهارمحال و بختیاری محمد حیدری| با توجه به فرا رسیدن سالروز فناوری هسته ای تصمیم گرفتیم از بزرگترین سایت پرتودهی گاما در کشور که در منطقه ویژه مالی چهارمحال و بختیاری واقع شده گزارشی تهیه کنیم و خدمات دانش بنیان این مرکز را در سالی که فراوری، دانش بنیان و اشتغال آفرین نام گرفته است، معرفی کنیم، لذا به سراغ سیدرضا رفیعی مدیرعامل شرکت دانش بنیان شارپرتو ایرانیان رفتیم.

فارس: لطفا کمی در مورد این مرکز، فعالیت ها و ارتباط آن با انرژی هسته ای شرح دهید.

این سایت پرتودهی با احداث سامانه چندمنظوره صنعتی، در سال 1397 و در فضایی به مساحت 13 هزارمترمربع تحت نظارت مرکز نظام ایمنی هسته ای کشور به بهره برداری رسید و با ظرفیت 100 هزار مترمکعب ارائه خدمات در سال، امکان استریل کردن تجهیزات پزشکی با کلاس خطر بالا، کاهش بار میکروبی مواد غذایی و ادویه جات و بعلاوه افزایش ماندگاری محصولات باغی و کشاورزی را دارد.

فارس: این مجموعه در زمینه امنیت غذایی چه خدماتی را ارائه می دهد؟

این صنعت در حوزه مواد غذایی و امنیت غذایی یک زیرساخت اساسی است که همچون استفاده از اشعه های نور خورشید که در کاهش بار میکروبی و آلودگی ها عمل می نماید، با استفاده از سورس های کبالت 60 که منشا فراوری اشعه گاما است به صورت صنعتی بار میکروبی مواد غذایی و محصولات کشاورزی را به میزان ای معین کاهش داده تا این محصولات هم استانداردهای لازم جهانی را برای صادرات کسب نمایند و هم ماندگاریشان تا حد زیادی افزایش یابد.

به طور مثال در زمینه فراوری سیب زمینی سالانه به علت جوانه زدن، حدود یک میلیون تن از این محصول کشاورزی در کشور امحا می گردد که زیان جدی هم به کشاورزان و هم به دولت وارد می نماید اما در صورت پرتودهی این محصول به وسیله اشعه گاما امکان جوانه زدن در این محصول و تمامی محصولات کشاورزی و باغی دیگر از جمله، پیاز، هویچ، گوجه فرنگی و... از بین رفته و امکان ذخیره سازی برای مدت طولانی فراهم می گردد.

این مجموعه با افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی و جلوگیری از امحای آن ها باعث جلوگیری از هدررفت منابع آبی در قبال فراوری محصولاتی می گردد که در صورت عدم استفاده صحیح از این فناوری به دور ریخته خواهند شد به ویژه در این شرایطی که کشور با بحران کم آبی دست و پنجه نرم می نماید.

استفاده از سامانه های پرتودهی یعنی کاهش استفاده از سموم شیمیایی و نگهدارنده هایی که در حوزه غذا و سلامت استفاده شده و این کاهش می تواند یاری بسیار جدی در حوزه مواد غذایی و صادرات محصولات کشاورزی داشته باشد.

گفتنی است این سایت با افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی و جلوگیری از امحای آن ها باعث جلوگیری از هدر رفت منابع آبی در قبال فراوری محصولاتی می گردد که در صورت عدم استفاده صحیح از این فناوری دور ریخته خواهند شد به ویژه در شرایطی که کشور با بحران کم آبی دست و پنجه نرم می نماید.

فارس: در حوزه سلامت و درمان چطور؟

این سایت قابلیت این را دارد که تمامی تجهیزات و لوازم پزشکی را به طور کامل استریل کند به طوری که در بحران کرونا نیز حجم بالایی از ماسک های فراوری شده در کشور را استریل و کوشش کرد در جهت حفظ سلامت مردم و مقابله با ویروس کرونا گام های موثری بردارد.

یکی از ویژگی های استفاده از این فناوری امکان بازیافت لوازم پزشکی از جمله تیغ های جراحی و ابزار و لوازم استفاده شده در بیمارستان است که به جای اینکه به عنوان زباله های عفونی دفع و امحا شوند قابلیت میکروب زدایی کامل و رفع تمامی عفونت ها با استفاده از این تکنولوژی وجود دارد تا مجدد به چرخه بازیافت و استفاده بازگردند که این مسئله باعث کاهش خروج ارز از کشور نیز می گردد.

فارس: صحبت از خروج ارز شد، امکان دارد شرحات بیشتری در مورد شیوه جلوگیری از خروج ارز به وسیله این مجموعه بدهید؟

تا قبل از احداث این مراکز پرتودهی بسیار از فراوریات از جمله تجهیزات پزشکی باید برای استریل شدن به خارج از کشور ارسال و بازگشت داده می شد که ارز قابل توجهی را از کشور خارج می کرد اما با احداث این مرکز از خروج قریب به 10 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری شده است که با توسعه بیشتر این عدد نیز افزایش خواهد یافت.

با احداث این مرکز از خروج قریب به 10 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری شده است که با توسعه بیشتر این عدد نیز افزایش خواهد یافت.

بعلاوه در سنوات گذشته احداث بسیاری از کارخانه های ساخت تجهیزات پزشکی به علت در دسترس نبودن مراکز استریل نماینده به صرفه نبود به طوری که یکی از شرکت های بزرگ فراوری این محصولات به همین علت مجبور به احداث کارخانه خود در خارج از کشور شد و محصولات آن با قیمتی بیشتر به دست مصرف نمایندگان ایرانی می رسید.

با توسعه و افزایش این مراکز احتیاج کشور به طور کامل از مراکز استریل نماینده رفع و موجب می گردد با استفاده از این فناوری دانش بنیان سرمایه گذاران این حوزه اقدام به احداث کارخانه های خود در این کشور نموده و به تبع بخشی از مسائل اشتغال نیز رفع می گردد.

فارس: با این تفاسیر افزایش و توسعه این مراکز اهمیت بالایی برای کشور دارد آیا برنامه ای برای توسعه این سایت دارید؟

در حال حاضر با توجه به احتیاج کشور به این فناوری تقاضای ما توسعه این مراکز است به طوری که در مجموعه شهید شهریاری شهرکرد کلیه پرسنل به صورت سه شیفت مشغول فعالیت هستند و ترافیک بالایی از محصولات را اینجا شاهدیم که با افزایش چشمه های این سایت به راحتی سرعت استریل کردن افزایش پیدا خواهد نمود و این مرکز ظرفیت افزایش چهار برابری دارد.

بعلاوه در صورت رونق منطقه ویژه مالی و احداث صنایع تبدیلی و ایجاد انبارهایی برای نگهداری محصولات به راحتی می توانیم هم مشکل اشتغال را در استان حل کنیم و هم اینکه بسیاری از محصولات کشاورزی و غذایی را که تا قبل از این امحا می شد، با افزایش ماندگاری به وسیله این تکنولوژی به فروش رسانده تا علاوه بر رفع احتیاج کشور در منابع آبی صرفه جویی شده و ارزآوری در این حوزه داشته باشیم.

به گزارش فارس از شهرکرد علیرغم پیشرفت همه جانبه علوم و فنون هسته ای در طول نیم قرن گذشته، هنوز این کاربردهای این تکنولوژی برای عموم مردم ناشناخته مانده و کمتر کسی را می توان یافت که بداند چگونه جنبه های دیگری از علوم هسته ای زندگی روزمره او را متحول نموده است.

در سال های اخیر و در نتیجه کوشش پژوهشگران و مهندسین هسته ای، این تکنولوژی نقش مهمی را در ارتقای سطح زندگی مردم، رشد صنعت و کشاورزی و ارائه خدمات پزشکی ایفا نموده است.

ایران سال های بسیاری است که به استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای روی آورده و عمده فعالیت های علمی سازمان انرژی اتمی و صنعت هسته ای طراحی، احداث و بهره برداری از نیروگاه های هسته ای قدرت، طراحی، احداث و بهره برداری از شتاب دهنده ها برای کاربرد پزشکی، صنعت و کشاورزی، کاربرد لیزر در پزشکی و صنعت، چرخه سوخت هسته ای، احداث و بهره برداری از راکتور های تحقیقاتی از نوع شکافت و هم جوشی (گداخت) هسته ای، فعالیت های تحقیقاتی با هدف توسعه کاربرد پرتو ها در صنعت، کشاورزی و پزشکی و نظارت بر ایمنی فعالیت های هسته ای در کشور به وسیله مرکز نظام ایمنی هسته ای کشور است.

68033

منبع: خبرگزاری فارس
انتشار: 16 خرداد 1401 بروزرسانی: 16 خرداد 1401 گردآورنده: yazdblog.ir شناسه مطلب: 4802

به "طرحی که از خروج 10 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری کرد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرحی که از خروج 10 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری کرد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید