آشنایی با شایع ترین علائم کم خونی
به گزارش یزد بلاگ، یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی درخصوص شایع ترین علائم کم خونی و راه حل های درمان آن توضیحاتی را ارائه کرد.
به گزارش خبرنگاران، کوروش صمدپور، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتگو با خبرنگاران، گفت: یکی از رایج ترین بیماری های دنیا مربوط به آنمی یا فقر آهن است. وقتی صحبت از کم خونی می شود؛ منظور ما نرسیدن اکسیژن به اعضای بدن است. در واقع هموگلوبین که مسئولیت اکسیژن رسانی به تمام اعضای بدن را عهده دار است، نیاز شدید به آهن دارد و زمانی که میزان آهن در بدن کاهش پیدا کند، اکسیژن رسانی با اختلال رو به رو خواهد شد.
وی اضافه کرد: کم خونی دلایل مختلفی مانند وراثت، کمبود ویتامین B12 و فقر آهن دارد. نبود تغذیه سالم یا کم، عادت ماهیانه در بین خانم ها، بیماری های التهاب روده و شروع توده های دستگاه گوارش در افراد بزرگسال باعث کاهش میزان آهن در بدن می شود.
صمدپور بیان کرد: احساس خستگی و زود خسته شدن در بین افراد از مهم ترین علائم کم خونی محسوب می شود. این افراد حتی تمرکز نسبت به کار و فعالیت خود ندارند. رنگ پریدگی از دیگر علائم کم خونی است که نسبت به شدت آن دست و صورت این افراد به صورت رنگ پریده ظاهر می شود.
وی اضافه کرد: سردرد و سرگیجه یکی از علائم شایع فقر آهن است که به دلیل کمبود اکسیژن، عروق دچار تورم می شوند و در نهایت سر درد را ایجاد می کند. کمبود اکسیژن و مسئولیت قلب برای خون رسانی در افراد مبتلا به آنمی، تپش قلب را ایجاد می کند.
این متخصص تغذیه مطرح کرد: علائم دیگری در موارد شدیدتر آنمی مانند تغییر شکل ناخن ها، خشک شدن دهان، پا های بیقرار به خصوص در ناحیه ساق پا را مشاهده می کنیم. تغییرات خلقی مانند افسردگی و تمایل به خوردن خاک و کاغذ در بعضی افراد مبتلا به کم خونی به صورت محدود نیز دیده می شود. از دیگر علائم آنمی می توان به پوست خشک و مو های شکننده هم اشاره کرد.
برای درمان و کنترل کم خونی چه اقداماتی انجام دهیم؟
صمدپور گفت: در مرحله اول باید علت کم خونی مانند دریافت کم یا از دست دادن خون را شناسایی کنیم. بهترین کار این است که با پزشک خود مشورت کنید. اما نقش تغذیه در کنترل و درمان کم خونی بسیار حائز اهمیت است. آهن در گوشت، مرغ و ماهی به خصوص گوشت قرمز یافت می شود.
صمدپور در انتها شرح داد: حبوبات و تخم مرغ نقش مهمی در تامین میزان آهن بدن دارند. باید دقت کنید در مواردی که منبع تامین آهن از گیاهان و سبزیجات است در بعضی از مواد غذایی دیگر تداخل ایجاد می کند. به عنوان مثال در صورتی که چای با مواد غذایی حاوی آهن مصرف شود؛ در بدن تداخل ایجاد می شود و جذب کامل آهن انجام نمی شود. همچنین سبوس زیاد هم باعث ایجاد تداخل در جذب آهن می شود. در صورتیکه استفاده از گوشت امکان پذیر نیست میزان حبوبات در برنامه غذایی خود را افزایش دهید.
منبع: جام جم آنلاینمجله زیتوا: مجله زیتوا | مجله خبری ایران و جهان پیرامون
بانیما: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما