ده عادت غذایی کم خونی آور
به گزارش یزد بلاگ، کم خونی فقرآهن از شایع ترین کم خونی هاست. بر اساس جدیدترین آنالیز ها، تعیین شده است 20 درصد خانم ها، 50 درصد خانم های باردار و 3 درصد آقایان به مقدار کافی آهن دریافت نمی نمایند و همین امر باعث می گردد کم خونی ناشی از کمبود این ماده معدنی در آنها بروز کند....
ده عادت غذایی کم خونی آور
البته بودن در سنین رشد، ابتلا به بیماری هایی مانند کرون و سلیاک و خونریزی های مکرر از عواملی هستند که زمینه بروز این مشکل را فراهم می نمایند اما عادت های غلط غذایی هم شرایط را برای ابتلا به این بیماری فراهم می نمایند و این درست همان چیزی است که در این مطلب می خواهیم به آن بپردازیم.
1-نوشیدن چای و قهوه: مطالعه ها نشان داده اند نوشیدنی هایی مانند چای و قهوه ترکیب های فنولیک دارند که مانع جذب آهن در دستگاه گوارش می شوند. به علاوه، در چای ترکیب دیگری به نام تانن وجود دارد که جذب این ماده معدنی را به مقدار قابل ملاحظه ای کاهش می دهد. به این دلیل توصیه می گردد بلافاصله بعد از خوردن موادغذایی حاوی آهن یا وعده غذایی اصلی، این نوشیدنی ها را میل نکنید.
2- زیاده روی در مصرف لبنیات: حتما با خواندن این اسم تعجب خواهید کرد اما واقعیت آن است که کلسیم موجود در موادغذایی مانند شیر، ماست، دوغ و پنیر وقتی با منابع غذایی حاوی آهن همراه شوند، هنگام جذب با آهن موجود رقابت می نمایند و جذب این ماده معدنی را به حداقل ممکن می رسانند، بنابراین بهتر است موادغذایی ای مانند ماست و دوغ را که اغلب در کنار غذا سرو می شوند، با غذاهای گوشتی ای نظیر کباب که منبع عالی آهن هستند، میل نکنید. البته این توصیه به کسانی است که بیشتر در معرض کم خونی ناشی از فقرآهن هستند؛ مانند بچه ها و نوجوانان، زنان باردار و...
3- مصرف بیش از حد سویا: سویا از موادغذایی ای است که پروتئین دارد و این ترکیب مانع جذب آهن می گردد بنابراین مصرف توام سویا با منابع گوشتی، عادت غذایی غلطی است که زمینه کمبود این ماده مغذی را فراهم خواهد نمود. البته مشابه این موضوع در خصوص غلات کامل هم وجود دارد زیرا این موادغذایی هم دارای فیتات هستند که این ترکیب هم مانع جذب آهن می گردد. البته نباید فراموش کنید نان هایی که خمیر شان با جوش شیرین به عمل نمی آید، بلکه طی فرایند تخمیر تهیه می شوند، مقادیر بسیار کمتری فیتات دارند.
4- مصرف بیش از مقدار منابع اگزالاتی: موادغذایی ای مانند اسفناج، ریواس، کرفس، هویج، خیار و جعفری ترکیبی به نام اسید اگزالیک دارند که در دستگاه گوارش با عناصر دو ظرفیتی پیوند می خورد و از جذب آنها جلوگیری می نماید بنابراین مصرف گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ به اسم منابع آهن با سبزی های یاد شده شرایط بروز کم خونی را فراهم می?کند.
5- نخوردن منابع ویتامین C: یکی از ویتامین هایی که جذب آهن را در سیستم گوارشی افزایش می دهد، ویتامین C است. این ماده مغذی جذب آهن را چند برابر می نماید بنابراین مصرف منابع آهن هم و غیر هم که شامل انواع گوشت، عدس و لوبیاقرمز است، با منابع غذایی حاوی این ویتامین که شامل گوجه فرنگی، بروکلی، کلم بروکسل و انواع مرکبات است، توصیه می گردد.
6- رژیم های غذایی گیاهخواری: بعضی افراد از خوردن گوشت و سایر موادغذایی با منشاء حیوانی امتناع می نمایند و در واقع رژیم غذایی شان از نوع گیاهخواری است و کمتر به سراغ انواع گوشت می فرایند، بنابراین خطر بروز کمبود آهن در آنها بالاست. با وجودی که حذف کامل منابع آهن و دریافت این ماده مغذی به وسیله مکمل توصیه نمی گردد اما این افراد چاره ای ندارند جز مصرف قرص های آهن تا بتوانند تاحدودی احتیاجشان به این ماده مغذی را جبران نمایند.
7- تغذیه نشدن با شیرمادر: جالب است بدانید بچه هایی که کم وزن هستند یا حتی زودتر از موعد به جهان می آیند، احتیاج به آهن بیشتری دارند و آنهایی که با شیرمادر تغذیه نمی نمایند، بیش از دیگران در معرض کم خونی ناشی از فقرآهن قرار دارند. دلیل این موضوع آن است که آنالیز ها نشان داده اند جذب آهن موجود در شیرمادر راحت تر از آهن موجود در شیر خشک غنی?شده است بنابراین چه بهتر که بچه ها حداقل تا 1 سالگی با شیرمادرشان تغذیه شوند.
8- نخوردن میوه های تازه: میوه هایی مانند زردآلو، کیوی، پرتقال، لیمو و توت فرنگی از منابع ویتامین C هستند که توصیه می گردد مرتب آب آنها با غذا یا در میان وعده ها مصرف گردد، بنابراین هر نوع بد غذایی و مصرف نکردن این موادغذایی می تواند زمینه ساز بروز کم خونی باشد.
9- مصرف نکردن دانه ها و مغزها: بعضی از این موادغذایی مانند کنجد، تخم کدو حلوایی و فندق مقادیر قابل ملاحظه ای آهن دارند که نخوردن آنها در میان وعده ها و مصرف خوراکی هایی که در دسته تنقلات قرار می گیرند، می تواند زمینه ساز کم خونی ناشی از فقرآهن باشد. جالب است بدانید در 100 گرم کنجد، 10 میلی گرم آهن و در 100 گرم فندق، 6 میلی گرم آهن غیرهم وجود دارد که البته چرب بودن آنها انرژی فراوانی را به بدن می رساند بنابراین کسانی که اضافه وزن دارند، باید در مصرف این منابع غذایی حد اعتدال را رعایت نمایند (روزانه یک قاشق غذا خوری تخم کدو یا کنجد بخورند و 7 عدد فندق) زیرا این مقادیر، معادل یک واحد چربی است و 45 کیلوکالری انرژی دارد. البته نباید فراموش کرد که آهن این موادغذایی 2 تا 3 برابر کمتر از منابع حیوانی قابل جذب است اما می توان با همراه کردن میوه های غنی از ویتامین C ، جذب آنها را هم افزایش داد.
10 نخوردن جگر: جگر از موادغذایی، غنی از ویتامین های گروه B به خصوص B6 و B2 است و آنالیز ها نشان داده اند کمبود آنها باعث کاهش جذب آهن می گردد. البته این موضوع در خصوص ویتامین A هم صادق است بنابراین داشتن یک برنامه غذایی حاوی تمام گروه ها می تواند از کمبودهای احتمالی پیشگیری کند.
منبع:pezeshki.net
ارسال به وسیله کاربر محترم سایت :omid-a98
/ج
منبع: راسخون