مشهورترین غذا های لذیذ محلی اردبیل ، تصاویر
به گزارش یزد بلاگ، این روز ها مزه کردن غذا های محلی هر منطقه در سفر، بخشی جدانشدنی از یک تجربه کامل گردشگری به شمار می آید و گردشگران علاقه مند به غذا حداقل یک یا چند وعده را در رستوران های محلی غذا می خورند تا با آشنایی بیشتر با فرهنگ غذایی هر شهر، سفری لذت بخش تر برای خود رقم بزنند.
کشور ایران دارای 31 استان است که هر یک، ده ها غذای محلی و اصیل مخصوص به خودشان را دارند. در این سری مطالب آشپزی قصد داریم شما را با غذای محلی استان های مختلف آشنا کنیم.
در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با مشهورترین غذا های لذیذ محلی اردبیل آشنا کنیم.
اردبیل با آب و هوایی سرد و کوهستانی در شمال غرب ایران، یکی از محبوب ترین مقاصد گردشگری ایران است. غذا های محلی این منطقه با توجه به آب و هوا، بیشتر شامل انواع آش ها می شوند؛ البته غذا های سنتی بسیاری از جمله سوتی پلو، پیچاق قیمه و ... و همچنین انواع ترشی های محلی و انواع سالاد ها از جمله سالاد فلفل سبز نیز در این استان تهیه می شوند.
آش دوغ
آش دوغ که در زبان ترکی با نام های آیران آشی و دوغا و در زبان کردی با نام دوکلیو شناخته می شود، یکی از غذا های محلی و قدیمی ایرانی است که در استان اردبیل و منطقه آذربایجان و در استان های دیگر ایران از جمله کردستان و کرمانشاه، اصفهان، کاشان، استان فارس، همدان، چهارمحال و بختیاری و قزوین با طرز تهیه های مختلف درست می شود و از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است.
از مواد اولیه آش دوغ می توان به انواع حبوبات مانند نخود و لوبیا، سبزی های مختلف، تره و انواع سبزی های کوهی و محلی اشاره کرد. این آش در نهایت با دوغ مزه دار شده و سرو می شود. آش دوغ را می توان به صورت گیاهی یا همراه با کوفته قلقلی گوشت چرخ کرده یا گوشت ریش ریش شده به عنوان یک میان وعده و پیش غذا یا حتی در وعده ناهار سرو کرد. آش دوغ، به دلیل دارا بودن کلسیم و ویتامین، گزینه ای مناسب برای وعده افطار در ماه مبارک رمضان نیز به شمار می آید و در برخی نقاط ایران، این آش را در مراسم های نذری می پزند.
آش دوغ از آن دسته آش هایی است که کافی است فقط یک بار آن را امتحان کنید تا عاشق آن شوید؛ به خصوص اگر به طعم ترشی در غذا علاقه داشته باشید. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه آش دوغ اردبیلی آشنا کنیم تا بتوانید یک آش دوغ خوشمزه در خانه درست کنید و از طعم آن در کنار اعضای خانواده لذت ببرید.
مواد لازم برای چهار نفر
نخود: 250 گرم
تره، جعفری، شوید: 700 گرم
برنج: یک پیمانه
دوغ: 2 لیتر
سیر: 3 حبه
پیاز: یک عدد
نمک و فلفل: به مقدار لازم
نعنا داغ: 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه
نخود را از شب قبل یا هشت ساعت قبل خیس کنید و برنج را نیز از دو ساعت قبل با کمی آب ولرم خیس کنید.
آب نخود های خیس خورده را خالی کنید و آن ها را با پنج تا 6 پیمانه آب برای دو تا سه ساعت روی حرارت ملایم گاز بپزید.
برنج و سیر سرخ شده را به نخود های نیم پز شده در قابلمه اضافه کنید تا برنج هم بپزد. فراموش نکنید که در این مرحله نباید آب زیادی در قابلمه باقی بماند؛ زیرا قرار است دوغ به آش اضافه شود و اگر آب زیادی در قابلمه بماند، آش شما آبکی خواهد شد.
سبزی خرد شده را در قابلمه آش بریزید و آش را برای 45 دقیقه دیگر روی حرارت ملایم گاز بپزید.
دوغ، ادویه و نعنا داغ را در یک قابلمه دیگر بریزید و دوغ را مدام هم بزنید تا به جوش آید. سپس بقیه مواد آش در قابلمه دیگر را به دوغ اضافه کنید و اجازه دهید تا آش دوغ با درب باز برای 15 دقیقه جا بیفتد.
آش دوغ را با پیاز داغ، سیر داغ و نعنا داغ تزئین کنید.
پیچاق قیمه (خورش بادام)
خورش قیمه، غذایی محبوب در میان ایرانیان است و درمناطق مختلف کشور، دستور پخت های متنوعی برای طبخ آن وجود دارد. قیمه پیچاق اردبیل، یکی از انواع این خورش متفاوت و بسیار لذیذ است که با تخم مرغ، خلال بادام، برگ مو، زعفران، کره محلی و ادویه خورشتی درست می شود. برای ترش کردن قیمه پیچاق به جای لیمو عمانی از آب لیمو یا آبغوره استفاده می شود. پیچاق در زبان آذری به معنی چاقو است.
پیچاق قیمه را می توان به عنوان ناهار یا شام و همچنین برای سحری و افطاری سرو کرد. برخی افراد برای تهیه این خورش، تخم مرغ را روی خورش می شکنند و اجازه می دهند تا تخم مرغ در خود خورش بپزد؛ در حالی که برخی تخم مرغ را جداگانه نیمرو می کنند و آن را در هنگام سرو، روی خورش پیچاق قیمه می ریزند. پیچاق قیمه مانند دیگر نسخه های خورش قیمه، همراه با برنج سرو می شود و معمولا آن را با پیاز داغ تزئین می کنند.
مواد لازم برای چهار نفر
گوشت: 400 گرم
پیاز: 4 عدد
آب: به مقدار لازم
تخم مرغ: 4 عدد
خلال بادام: نصف پیمانه
زعفران: 1 قاشق چای خوری
برگ مو: 2 عدد
کره محلی: 100 گرم
آبلیمو یا آبغوره: 1 قاشق غذاخوری
ادویه خورشتی یا کاری، فلفل، زردچوبه، دارچین و هل ساییده شده: به مقدار لازم
نمک: به مقدار لازم
برنج زعفرانی: برای سرو
طرز تهیه
خلال بادام را به مدت 2 تا 3 ساعت در آب خیس کرده و سپس آبکش کنید. کره را در یک ماهیتابه کوچک بریزید و روی حرارت متوسط، خلال بادام را کمی تفت دهید. آن ها را کنار بگذارید.
پیاز های خلالی را در یک ماهیتابه جداگانه با کره تفت دهید.
گوشت را با برگ مو به پیاز سرخ شده اضافه کرده و کمی سرخ کنید تا آب گوشت کاملا کشیده شود. در حین سرخ شدن گوشت، ادویه ها و آبلیمو را به آن اضافه کنید.
کمی آب به گوشت اضافه کنید تا گوشت روی حرارت کم گاز به آرامی بپزد.
پس از پخته شدن گوشت، خلال بادام تفت داده شده و زعفران را به آن اضافه کنید.
زمانی که آب خورش به مقدار مناسب رسید، مزه آن را با آبلیمو، نمک و فلفل، طبق ذائقه خودتان تنظیم کنید. سپس تخم مرغ ها را تک تک روی آن بشکنید و روی زرده ها، کمی زعفران بپاشید.
در ظرف را ببندید تا تخم مرغ ها خود را بگیرند. پس از پختن تخم مرغ ها، پیچاق قیمه را در ظرف بکشید و همراه با برنج زعفرانی و پیاز داغ سرو کنید.
شیر پلو
سوتی پلو یا شیر پلو، یکی از پلو های محلی اردبیلی است که معمولا در شب عید نوروز و چهارشنبه سوری به همراه ماهی دودی، گوشت، خرما و کشمش سرو می شود. سوت در زبان ترکی به معنای شیر است. برای تهیه این پلوی مخصوص کافی است به جای آب از شیر استفاده کنید.
مواد لازم برای چهار نفر
برنج: 4 پیمانه
شیر: 4 پیمانه
نمک و زعفران: به مقدار لازم
کره یا روغن حیوانی: به مقدار لازم
خلال پسته و کشمش: برای تزئین
طرز تهیه
برنج را از یک تا دو ساعت قبل در آب و کمی نمک خیس کنید. سپس آب آن را خالی کنید و برنج را به همراه شیر، زعفران و کمی نمک در قابلمه بریزید و قابلمه را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید. توجه داشته باشید که در این مرحله نباید درب قابلمه را ببندید؛ زیرا شیر سر می رود. پس از جوشیدن شیر، کره را در قابلمه بریزید و صبر کنید تا شیر، کاملا جذب برنج شود. سپس شعله گاز را کم کنید، درب قابلمه را با دم کنی بپوشانید و صبر کنید تا سوتی پلو برای 20 دقیقه دم بکشد. این غذای خوشمزه را با خلال پسته و کشمش تزئین کنید. نوش جان!
نکات مهم برای تهیه شیر پلو
در برخی طرز تهیه ها به جای زعفران از زردچوبه استفاده می شود.
سوتی پلو به شکل سفید و بدون استفاده از زعفران یا زردچوبه نیز تهیه می شود.
شما می توانید برای تزئین سوتی پلو، کشمش و خرما را در روغن یا کره به همراه دارچین تفت دهید و آن ها را در سرانجام روی برنج بریزید.
شیر پلو معمولا با ماهی دودی سرو می شود. برای تهیه ماهی دودی، آن را در زمان دم کشیدن، روی برنج قرار دهید تا برنج شما عطر دودی نیز به خود بگیرد.
برای سرو سوتی پلو با گوشت، کافی است گوشت چرخ کرده را با نمک، فلفل، زردچوبه و پیاز رنده شده ورز دهید و به شکل کوفته قلقلی دربیاورید. سپس آن ها را سرخ کنید و همراه با سوتی پلو سرو کنید.
سوتی پلو با خورش هایی شیرینی، چون خورش هویج یا فسنجان نیز سرو می شود.
مقدار شیر باید دو بند انگشت بالاتر از برنج باشد.
شیر پلو نباید بیشتر از 20 دقیقه دم بکشد؛ زیرا ته دیگ آن زود تیره می شود و می سوزد.
برخی افراد برای طعم دار کردن شیر پلو از دارچین، هل و گلاب هم استفاده می کنند که کاملا سلیقه ای است.
منبع: گردشبانپرشین بلاگ: پرشین بلاگ | سیستم وبلاگ های پرشین
دور زمین: دور زمین: سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده!