علائم کمبود آهن در بدن زنان، مردان و بچه ها چیست؟
به گزارش یزد بلاگ، علائم کمبود آهن مانند سردرد، ضعف و دست و پاهای سرد، نشان می دهد که فرد دارای سطح پایینی از عنصر آهن در بدنش است. این موضوع می تواند عملنمودها بدن را مختل نموده و ممکن است منجر به کم خونی ناشی از فقر آهن گردد. آهن ماده معدنی است که برای بسیاری از کارنمودهای بدن بسیار حیاتی است. این عنصر عامل انتقال اکسیژن در خون بوده و برای رشد و عملکرد صحیح سلول ها و فراوری بعضی از هورمون ها و بافت ها نیز لازم است. اما در بیشتر موارد، این بیماری به راحتی قابل درمان است.
دراین مقاله به شرح کامل درباره علائم کمبود آهن و دسته بندی این علائم در گروه خانم ها، آقایان و بچه ها می پردازیم. همچنین رایج ترین منابع غذایی آهن را به شما عزیزان معرفی می کنیم.
علائم کمبود آهن
علائم کمبود آهن در بدن بسته به شدت آن و همچنین سلامت کلی فرد متفاوت است. برای کمبود آهن خفیف یا متوسط، فرد ممکن است علائم قابل توجهی را تجربه نکند. گاهی اوقات، کمبود آهن می تواند به کم خونی فقر آهن منجر گردد؛ این در شرایطی است که بدن گلبول های قرمز یا هموگلوبین خون کافی نداشته باشد.
کم خونی فقر آهن می تواند باعث علائمی گردد که عبارت هستند از:
- خستگی
- ضعف
- سرگیجه
- سردرد
- حساسیت به دما
- دست و پاهای سرد
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- مشکل در تمرکز
- تپش قلب
- سندرم پای بیقرار (اختلالی درازمدت است که باعث می گردد فرد احساس کند باید پایش را تکان دهد)
- هوس اقلام غیر غذایی مانند یخ یا خاک داشتن
همچنین علائم جسمی متعددی از کمبود آهن وجود دارد که باید به دنبال آن باشید، مانند:
- ناخن های شکننده
- ترک های کنار دهان
- ریزش مو
- التهاب زبان
- پوست کمرنگ یا زرد (به طور غیر طبیعی)
- ضربان قلب یا تنفس نامنظم
علائمی که گفته شد شمایی از کلیه علائم ایجاد شده به دلیل کمبود آهن در بدن است. اما علائم کمبود آهن برای خانم ها، آقایان و بچه ها متفاوت است که در ادامه علائم مخصوص هر گروه گفته می گردد.
علائم کمبود آهن در خانم ها
1. احساس خستگی مفرط
به طور کلی و در حالت عادی سیستم بدن زن نسبت به مرد ضعیف تر است. همین امر موجب می گردد تا در هنگام کمبود آهن در بدن، در اثر رسیدن اکسیژن کمتر به بافت ها، فرد بیشتر احساس خستگی کند. معمولا خستگی ناشی از کمبود آهن در خانم ها با کاهش تمرکز و احساس ضعف نیز همراه است.
2. خونریزی بیش از حد در دوران قاعدگی
یکی از مهم ترین دلایل اینکه کمبود آهن در خانم ها بیشتر از آقایان رواج دارد، مربوط به این دوره می باشد. زیرا در این دوره بدن مقدار زیادی خون و در نتیجه گلبول های قرمز خود را ازدست می دهد. در صورتی که فرد دارای رژیم غذایی مناسبی نباشد، در طولانی مدت بدن دچار فقر آهن شدید می گردد.
3. رنگ پریدگی
اگر رنگ لب، پلک ها یا لثه های فردی کم رنگ تر از حالت عادی گردد، به این معنی است که میزان گلبول های قرمز خون کاهش یافته است، که یکی از مهم ترین علائم کمبود آهن در بدن است.
4. تپش قلب
تپش قلب در حالت های استرس و اضطراب تقریبا طبیعی است و با آرام شدن فرد از بین می رود. اما اگر فرد به طور دائم دچار تپش قلب بوده و از نظر آنالیز های قلبی مسئله ای نداشته باشد، به احتمال خیلی زیاد این نوع تپش قلب ناشی از کمبود آهن در بدن است که باید فورا مورد درمان قرار بگیرد.
5. ریزش مو
یکی از مهم ترین مواد معدنی که فولیکول مو برای رشد خود به آن احتیاج دارد آهن است. در صورت کمبود آهن در بدن، میزان آهن مورد احتیاج به فولیکول مو نخواهد رسید. در این حالت علاوه بر کاهش میزان رشد مو، مقاومت ریشه موها کم شده و فرد دچار ریزش موی شدید می گردد.
علائم کمبود آهن در آقایان
1. خستگی زودرس و مفرط
همانطور که قبلا به آن اشاره شد کمبود آهن باعث کاهش میزان اکسیژن دریافتی توسط بافت های مختلف بدن شده که منجر به خستگی زودرس و مفرط می گردد. در مردان نیز خستگی زودرس یکی از علائم کمبود آهن است.
2. بی تفاوتی
یکی از اختلالات شایع در مردان دچار کمبود آهن بی تفاوتی آن ها نسبت به اطرافیان و محیط اطرافشان می باشد. این مسئله را می توان به بی حوصلگی ناشی از کمبود گلبول های قرمز در خون ارتباط داد. در واقع کمبود آهن هیجانات آقایان را بسیار کاهش می دهد.
3. سرگیجه و سردرد
از دیگر علائم کمبود آهن در بدن آقایان سرگیجه و سردرد های دائمی است. به خصوص اگر فردی یک مدت طولانی را نشسته باشد یا به کار خاصی مشغول باشد، با تغییر در حالت فیزیکی بدن، دچار سرگیجه و سردرد شدیدتری می گردد.
4. حالت تهوع
حالت تهوع دائم و بدون دلیلی که در هر محیطی و با خوردن هر نوع مواد غذایی در فرد ایجاد می گردد و فرد مطمئن است که به دلیل مسمومیت غذایی نبوده، از نشانه های کمبود شدید آهن در بدن است.
علائم کمبود آهن در بچه ها
شایع ترین علائم کمبود آهن در بدن بچه ها شامل این موارد است:
- رنگ پریدگی و سرد شدن دست و پا
- کندی رشد و تکامل
- بی حوصلگی و در نتیجه پرخاشگری
- بی اشتهایی
- تمایل به خوردن مواد غیر معمول مثل یخ یا خاک
خوشبختانه بچه ها در سن رشد و به خصوص در بدو تولد به صورت مرتب تحت نظر پزشک قرار می گیرند. همین امر سبب می گردد علائم کمبود آهن سریعا توسط متخصص تشخیص داده گردد. به همین دلیل جای نگرانی نیست و این کمبود به راحتی با دستورات غذایی پزشک و در برخی مواقع استفاده از مکمل های دارای آهن قابل جبران می باشد.
منابع غذایی آهن
بسیاری از غذاها حاوی مقادیر زیادی آهن هستند. فرد به راحتی می تواند آن ها را تهیه نموده و وعده های غذایی مغذی و مقوی بخورد که به تقویت جذب آهن یاری می نماید. در زیر به معرفی این منابع غذایی می پردازیم:
1. میوه ها و سبزیجات
- اسفناج
- مرکبات
- سبزیجات دارای برگ پهن
- فلفل قرمز
- کلم بروکلی
2. آجیل و دانه ها
- تخمه کدو تنبل
- پسته
- دانه کنف
- تخمه آفتابگردان
3. گوشت و ماهی
- گوشت بره
- گوشت گاو
- جگر
- صدف
- میگو
- ساردین
- ماهی تن
- ماهی سالمون
4. محصولات لبنی
- شیر
- ماست
- پنیر
5. حبوبات
- نخود
- سویا
- لوبیا چشم بلبلی
- لوبیا چیتی
- نخود فرنگی
سخن آخر
هر کسی که علائم کمبود آهن را تجربه می نماید، باید به پزشک مراجعه کند. پزشک می تواند یک آزمایش خون ساده برای اطمینان ارائه دهد. اگر سطح آهن فرد طبیعی باشد، شاید این علائم هشداری برای بیماری های دیگر باشد. برای به دست آوردن یک تشخیص قطعی، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. بازگرداندن سطح آهن به حالت عادی، می تواند طی یک الی دو ماه پس از آغاز درمان رخ دهد.
آیا شما نیز در خانواده خود یا دوستانتان این علائم را مشاهده نموده اید؟ با ما در میان بگذارید برای جلوگیری از فقر آهن از چه مواد غذایی استفاده می کنید؟
در خاتمه به شما پیشنهاد می کنیم که با علائم کمبود کلسیم نیز در خبرنگاران آشنا شوید و در صورت لزوم برای برطرف آن اقدام کنید.
منبع: مجله انگیزهپرشین بلاگ: پرشین بلاگ | سیستم وبلاگ های پرشین
دور زمین: دور زمین: سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده!